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Questions submitted by the Public pursuant to Rule 8 of the Council Procedure 
Rules. 
 

i) Question submitted by Kate Heasman directed to the Leader of the Council 
 

A significant number of councils along the proposed HS2 route have written to the 

Government urging Ministers to halt all work on HS2 amid warnings of the destruction 

being caused to communities. I have attached a letter from Buckinghamshire County 

Council for your information. 

They have requested that HS2 be banned from carrying out further work, including 

ground investigations, demolitions and construction of access roads until the end of 

the year when ministers are due to decide on issuing a formal ‘Notice to Proceed’ to 

HS2 Ltd. (which was previously due to be issued in June). 

It is important that this district, which it has been acknowledged, will be a ‘net loser’ 

from HS2, seeks written assurances that no preliminary works, removal of trees, 

hedgerows and demolitions of properties takes place within its boundaries until such 

time as formal ‘Notice to Proceed’ has been given to HS2 Ltd. by the Government. 

To this end, would Bolsover District Council write to the Secretary of State for 

Transport, Chris Grayling, the Secretary of State for the Environment and HS2 Ltd 

asking to gain written confirmation of such assurances for its residents and in support 

of fellow councils?  
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Extract from the Council’s Constitution 
PART 4    
RULES OF PROCEDURE 
 

Council Procedure Rules 
 
8. Questions by the Public 
 
8.1 General.  
 
(a) Members of the public may ask questions of members of the Cabinet at ordinary 

meetings of the Council. 
 
(b)  Time allowed for questions and answers shall not, without the consent of the 

Council, exceed 15 minutes, or in the case of one questioner, 5 minutes. 
 
(c)  Questions and responses shall not be a matter of debate. 
 
8.2 Notice of Questions.  
 
A question may only be asked if notice has been given by delivering it in writing or by 
electronic mail to the Monitoring Officer no later than midday seven clear working days 
before the day of the meeting.  Each question must give the name and address of the 
questioner and must name the Member of the Council to whom it is to be put. 
 
8.3 Number of Questions.  
 
At any one meeting no person may submit more than one question and no more than 
one question may be asked on behalf of any one organisation. 
 
8.4 Scope of Questions.   
 
The Monitoring Officer may reject a question if: 
 
(a) it is not about a matter for which the Council has a responsibility or which affects 

the District; 
 
 (b) it is defamatory, frivolous or offensive; 
 
(c) it is substantially the same as a question which has been put at a meeting of 

the Council in the past six months; 
 
 (d) it requires the disclosure of confidential or exempt information; 
 
 (e) it breaches any procedure rule; 
 
 (f) it relates to an item on the agenda for that Council meeting; or 
 

(g) it relates to a District Council planning application that is in the process 
of being determined. 
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If a question is rejected the person who submitted it will be notified in writing before 
the meeting and given the reasons for the rejection. 
 
8.5 Record of Questions.  
 
The Monitoring Officer will enter each question in a book open to public inspection and 
will immediately send a copy of the question to the member to whom it is to be put.  
Rejected questions will include reasons for rejection.  Copies of all questions will be 
circulated to all members and will be made available to the public attending the 
meeting. 
 
8.6 Order of Questions.  
 
Questions will be asked in the order of which notice of them was received, except that 
the Chairman of the Council may group together similar questions. 
 
8.7 Asking the Question at the Meeting. 
 
The Chairman of the Council will invite the questioner to put the question to the 
member named in the notice.  If a questioner who has submitted a written question is 
unable to be present, the question will not be dealt with. 
 
8.8 Supplementary Question.  
 
A questioner who has put a question in person may also put one brief supplementary 
question without notice to the member who has replied to his or her original question.  
A supplementary question must arise directly out of the original request or reply.  The 
Chairman of the Council may reject a supplementary question on any of the grounds 
in rule 8.5 above or if the question takes the form of a speech. 
 
8.9 Response 
 
An answer may take the form of: 
 
(a) a direct oral answer 
 
(b) where the desired information is in a council publication or another published 
work, a reference to that publication; or 
 
(c) a written answer circulated later to the questioner. 
 
8.10 Reference of Question to the Executive or a Committee.  
 
Unless the Chair of the Council decides otherwise, no discussion will take place on 
any question, but any Councillor may move that the matter raised by a question be 
referred to the Executive or the appropriate board or Committee.  Once seconded, 
such a motion will be voted on without discussion. 
 


